Orzechy brazylijskie – skarb z Ameryki Południowej

Orzechy brazylijskie, zwane również orzechami pará, pochodzą z Ameryki Południowej. Rosną na najwyższym drzewie tamtego rejonu – orzesznicy brazylijskiej. Ze względu na szereg pozytywnych właściwości są cennym składnikiem, który warto włączyć do swojej diety.

Wartości odżywcze orzechów brazylijskich

Jak wszystkie orzechy, także brazylijskie, są bardzo kaloryczne. 100g zawiera bowiem 659 kcal, z czego około 90% pochodzi z tłuszczu. Są to jednak dobre i zdrowe tłuszcze. Dodatkowo orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu, magnezu, potasu, wapnia czy witaminy E i innych pierwiastków i minerałów.

Skarbnica selenu

Orzechy brazylijskie to jedno z najbogatszych na świecie źródeł selenu (103 μg w 100g orzechów). Selen ma niezwykle korzystne oddziaływanie na nasz organizm

– podnosi odporność,

– reguluje pracę tarczycy,

– poprawia jakość nasienia,

– obniża ryzyko powstawania nowotworów.

Orzechy brazylijskie, dlaczego takie dobre?

– wspomagają serce i układ krwionośny

Wykazano, że regularne spożywanie zaledwie 20g  orzechów brazylijskich poprawia profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL („zły cholesterol”) i podniesienie poziomu HDL („dobry cholesterol”) co jest korzystne dla serca i układu krwionośnego.

– wspomagają mózg

Orzechy pará są jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych wielonienasyconych – omega-3 oraz omega-6. Bogatsze w te tłuszcze są jedynie orzechy włoskie. Tłuszcze wielonienasycone są szczególnie cenne dla naszego mózgu, wspomagają także oczy, serce i układ krążenia.

– wspomagają metabolizm

Jak już wspomniano orzechy brazylijskie są kaloryczne. Jednak naukowcy wykazali, że zawarte w nich tłuszcze mogą sprzyjać spalaniu tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Mimo tej cennej własności należy jednak zachować umiar w ich spożywaniu.

Orzechy brazylijskie zastosowanie

Orzechy te mają ciekawy, przyjemny smak. Bez problemu można jeść je solo. Stanowią również świetny dodatek do sałatek. Podobnie jak orzechy włoskie nadają się do ciast etc. Można z nich wytwarzać masło, które świetnie smakuje z chlebem. Poza zastosowaniami kuchennymi orzechy brazylijskie mają swoje miejsce również w kosmetyce. Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych i witaminy E olej z nich świetnie pielęgnuje skórę. Nadaje się szczególnie do skóry starzejącej się czy wrażliwej. Poprawia koloryt skóry. Nawilża i odżywia. Nadaje się także do regeneracji włosów i paznokci.

Na co uważać jedząc orzechy brazylijskie?

Jak wszystkie orzechy, także brazylijskie, należy kupować w sprawdzonym źródle, pozwoli to zminimalizować ryzyko, że będą one skażone pleśnią. Problemem przy ich spożywaniu może być alergia. Zazwyczaj objawia się ona zmianami skórnymi, katarem lub problemami jelitowymi (bóle brzucha, wymioty, mdłości). Warto również nadmienić, że orzechy te mają zdolność kumulowania baru i radu. Na szczęście nie ma jednak ryzyka, że spożywając je w normalnych ilościach zaszkodzimy sobie w jakikolwiek sposób.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *