Orzechy laskowe w kuchni i nie tylko

Orzechy laskowe to nasze rodzime orzechy, które są smaczne i bogate w wartości odżywcze. Są owocami różnych gatunków leszczyny. Tłuste i kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin, polecane dzieciom, osobom osłabionym, chorującym na anemię, mającym problemy z sercem i narażonym na długotrwały stres.

Właściwość odżywcza orzechów laskowych

Orzechy laskowe mają wysoka wartość kaloryczną. Zawierają nieco kwasów tłuszczowych nasyconych, ale głównie obfite są w aminokwasy. Szczególnie arginina, ma działanie, które powoduje rozluźnienie mięśni gładkich i zwiększenie światła naczyń krwionośnych. Pomaga to w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Cechują się dużą zawartością:

– żelaza,

– magnezu,

– sodu,

– fosforu i potasu.

Są bogate w witaminę E, która nazywana jest witamina młodości, a także sporą dawkę witamin z grupy B ( zwłaszcza niacynę). Wzmacniają one nerwy i korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Duża ilość potasu obniża ciśnienie, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. Migdały mogą spożywać osoby chore na cukrzycę, gdyż mają one niski indeks glikemiczny.

Orzechy laskowe w kuchni

Słodki smak orzechów czyni z nich wyśmienity dodatek do sałatek i różnego rodzaju ciast. Dobrze komponują się z potrawami słodkimi i pikantnymi, makiem i potrawami robionymi z jego użyciem. Powstałe z nich masło orzechowe jest wybornym dodatkiem do pieczywa i ciepłych śniadań. Warto sięgać po nie w ciągu dnia traktując jako przekąskę. Wyprodukowany z nich olej należy spożywać na zimno i przechowywać w temperaturze pokojowej około miesiąca. W innym wypadku zjełczeje i straci wartości odżywcze.

Gdy kupujemy orzechy laskowe, decydujmy się na te w łupinach. Gdy są pozbawione skorupki i leżą źle przechowywane, pod wpływem światła i ciepła szybko zjełczeją. Łupinka chroni przed wilgocią i innymi złymi warunkami. Najlepiej spożywać je od razu po obłupieniu. W przypadku braku orzechów w skorupkach, lepiej wybrać te zapakowane niż luzem.

Inne zastosowanie orzechów laskowych

Olej powstały z tłoczenia orzechów laskowych jest wykorzystywany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także w farmaceutycznym, do produkcji kosmetyków i  w przemyśle farbiarskim do wyrobu różnego rodzaju farb. Jest składnikiem perfum, mydeł, lakierów i preparatów do opalania. Można z niego przyrządzać domowe maseczki na twarz, dodając żółtko jajka, miód i cytrynę uzyskamy nawilżająca maseczkę na twarz z samych naturalnych składników. Zawarta w orzechach laskowych witamina E ma działanie przeciwzmarszczkowe, warto więc używać oleju do sporządzania domowych preparatów upiększających.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *