Orzechy makadamia w naszej kuchni

Skąd pochodzą orzechy makadamia?

Orzechy makadamia są wciąż mniej znane w Polsce, niż orzeszki ziemne, pistacje, nerkowce czy orzechy brazylijskie. Dorównują im jednak pod względem wartości kulinarnej, a także zdrowotnej. Makadamia to rodzaj drzew, który występuje dziko w Australii oraz na wyspach Oceanii i Indonezji. Gatunkiem uprawianym jest przede wszystkim Macadamia integrifolia, istnieje jednak aż 12 gatunków uprawnych, o nieco odmiennych właściwościach smakowych i odżywczych. Te egzotyczne orzechy od milionów lat stanowią składnik kuchni australijskich Aborygenów. Już od XIX wieku uprawia się je także w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na Hawajach i w Kalifornii. Większość uprawianych współcześnie orzechów pochodzi z Australii (roczna produkcja – 30 tysięcy ton), Hawajów (23 tysiące ton) i RPA (12 tysięcy ton). W środowisku naturalnym żywią się nimi papugi kakadu, które jako jedne z nielicznych zwierząt są w stanie przebić ich twardą skorupkę.

Orzechy makadamia w sztuce kulinarnej

Większość dostępnych w handlu orzechów makadamia jest już uprażona. Kupić można także orzechy świeże, zazwyczaj w skorupkach (skorupki są bardzo twarde, konieczny będzie dziadek do orzechów). Świeżość orzechów rozpoznaje się po jasnej „migdałowej” barwie i zwartej konsystencji. Doskonale spełniają się one jako słona przekąska, zastępując niezdrowe (zawierające tłuszcze nasycone) orzeszki ziemne.

Prócz samych orzechów, używa się także oleju z orzechów makadamia. Jego właściwości są zbliżone do oliwy z oliwek i olejów wytwarzanych z innych orzechów. Jest to więc przede wszystkim olej sałatkowy, słabo nadający się do smażenia. Co ciekawe, jego kompozycja tłuszczowa jest bardzo zbliżona do kompozycji tłuszczowej oliwy z oliwek. Smak jest jednak odmienny (nieco słodkawy, pozbawiony typowej dla oliwy goryczki), a barwa jasna, niemal biała.

Posiekane orzechy makadamia są ciekawym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i owoców morza. Można je także prażyć – uprażone wzbogacają smak wielu sałatek. W większości przepisów orzechami makadamia można zastąpić migdały, którym dorównują delikatnością i kremowym kolorem. Posiekanymi orzeszkami możemy dekorować więc słodkie wypieki i desery. Nadają się one także jako zastępnik innych rodzajów orzechów. Cena orzechów makadamia nie jest wyższa niż cena migdałów, mają one jednak ciekawe walory smakowe i większe niż w przypadku migdałów wartości odżywcze.

Wartości odżywcze

Jak wszystkie orzechy, orzechy makadamia są wysoko kaloryczne, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. 100 gramów orzechów to aż 740 kalorii. Tłuszcze zawarte w orzechach są jednak wysokowartościowe (nienasycone), a dużą kaloryczność rekompensuje wysoka wartość odżywcza. 100 gramów orzechów makadamia pokrywa aż 104% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 i 21% zapotrzebowania na witaminę B2. Orzechy te zawierają też wiele naturalnych antyoksydantów oraz ważnych dla zdrowia składników mineralnych, pokrywając w dużej mierze dzienne zapotrzebowanie na magnez (37%), żelazo (28%), mangan (aż 195%) i fosfor (7%). W porównaniu z innymi orzechami zawierają one jednak niewiele białka. Należy zwrócić uwagę, że orzechy te są silnie toksyczne dla psów. Ich spożycie prowadzi do paraliżu, a często nawet zgonu zwierzęcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *